Onze Werkwijze
Een gestuurde boring vergt de nodige voorbereiding en planning. Niet alleen het begin en eindpunt moeten worden bepaald, maar de route er naartoe is nog veel belangrijker. Wat kom je onderweg tegen en hoe kun je daar omheen of onderdoor? Na een gedegen voorbereiding begint de boring.
Een HDD boring bestaat in het algemeen uit 3 fasen:
- Pilot boring
- Ruimen van het boorgat
- Intrekken van de productbuis
1. Pilot-boring
Bij de pilot-boring worden boorbuizen met een lengte van circa 3 meter in de grond gedrukt vanaf de boormachine volgens het vooraf vastgestelde profiel. Aan het uiteinde van de boorbuizen bevindt zich de boorkop. Tijdens het wegdrukken van de boorstangen wordt boorspoeling door de boorstangen gepompt naar de boorkop om de grond voor de kop los te maken. De boorvloeistof zorgt voor smering, het openhouden en ondersteunen van het boorgat en de afvoer van grond. Bij de meeste boringen wordt gebruik gemaakt van een jet-bit stuursysteem met een niet-magnetische stuurbuis. Een kleine afschuining aan de voorkant van de boorkop zorgt voor de stuurreactie in de grond. Tijdens het boren draait de boorkop en gaat de boring in een rechte lijn.
Wanneer gestuurd dient te worden, wordt de boorkop in een bepaalde positie vastgezet en zo verder door de grond geperst. Vanwege de afschuining wordt dan een bocht ingezet.

2. Ruimen van het boorgat
Wanneer de boorkop aan de ontvangkant is gearriveerd, wordt deze verwijderd en vervangen door een ruimer. Deze wordt door de machine vervolgens roterend teruggetrokken.
Tijdens dit terugtrekken vergroot de ruimer het boorgat. Het boorgat is gemiddeld 1,3 tot 1,5 keer zo groot als de productbuis.
Afhankelijk van de grootte van de in te trekken productbuis wordt het aantal ruimgangen bepaald. Ook de ruimer wordt voorzien van boorvloeistof om de boorgang schoon te spoelen en om instorting van het gat te voorkomen.

3. Intrekken van de productbuis
Als de ruimer het boorgat voldoende vergroot heeft, wordt deze losgekoppeld van de boorbuis en vervangen door een barrel met daaraan de productiepijp.
De productbuis kan ingetrokken worden van een haspelwagen of eerst uitgelegd worden op het maaiveld (afhankelijk van de diameter van de buis en het materiaal). Tussen de barrel en de productbuis wordt een swivel geplaatst om draaiing (torsie) van de buis te voorkomen.
Het gat blijft tijdens het ruimen en intrekken van de leiding constant gevuld met boorspoeling, zodat instorting van het boorgat wordt tegengegaan en gelijktijdig de wrijvingsweerstand bij het intrekken belangrijk wordt gereduceerd.

Onze Tools
Tijdens horizontale boringen maken we gebruik van het "Walk Over meetsysteem", dat een radiografisch signaal uitzendt om de exacte positie van de boorkop te bepalen. Dit systeem biedt real-time gegevens over diepte, hoek en richting, zodat we elk project met maximale precisie kunnen uitvoeren. Voor diepere boringen schakelen we over op geavanceerde tools zoals een gyroscoopmeting.


Boorvloeistof
Om het proces soepel en milieuvriendelijk te houden, gebruiken we een speciaal samengestelde boorvloeistof op basis van OCMA-bentoniet. Deze vloeistof stabiliseert het boorgat en wordt na gebruik gerecycled of hergebruikt via een erkend verwerkingsbedrijf. Dit is onze manier om efficiëntie en duurzaamheid te combineren.
Waarom Kies Je voor 3D-Drilling B.V.?
Bij ons draait het niet alleen om technische perfectie, maar ook om transparantie en een persoonlijke aanpak. Elk project, van klein tot groot, behandelen we met zorg en aandacht. Met meer dan tien jaar ervaring in gestuurde boringen, een ijzersterke werkwijze en een focus op kwaliteit en veiligheid, zijn wij de betrouwbare partner voor jouw project.
